WILEY – See Clear Now (Atlantic Records)

Když se někoho zeptáte, kdo se může pyšnit titulem kmotr grimeu, nikdo Vám neodpoví jinak, než Wiley. Tento zakladatel grime scény v UK po dvou ceněných LPs "Treddin´ On Thin Ice" a "Playtime Is Over" přišel na konec letošního roku s novinkou třetí, která dostala název "See Clear Now", která již ale podle prvních ukázek a zveřejejněných singlů měla být dost odlišná od předchozí Wileyho tvorby. A tak tomu i je.

Wiley už není undergroundová hvězda z Bow E3. Úspěch pilotního singlu "Wearing My Rolex", který zboural veškeré hitparády na území Velké Británie, totiž zaručil Wileymu nezpochybnitelnou pozici nejznámějšího rappera v UK. A ačkoli bych nechtěl shazovat vysoké kvality oné pilotní záležitosti, která nás "otravuje" už půl roku, její vznik způsobil totální vlnu změny v grime music. Po "Wearing My Rolex" totiž přišel obrovský trend, který ze špinavého grimeu udělal na hutných basových linkách založený sound, který se z ulic ghett dostal až do centra do luxusních podniků.

Přesně tam se i pohybuje náš dnešní hrdina. Zatímco takový Kano se na rozdíl od všech vrátil zpět do ulic a prospělo mu ta jako málokomu, zbytek scény hledá pomocí nových postupů širší publikum a slávu. Ale abych se vrátil zpět k "See Clear Now". Celé LP se vlastně nese v duchu svého pilotního singlu. Největší nevýhodou však vidím v jednotvárnosti, ve které největší prostor dostává produkce na úkor Wileyho. Sestava DaVinche, Jake Gosling, Bless Beatz, Arthur Baker nebo i takový Mark Ronson, nese celou desku na svých bedrech a přiznejme si, není to přece jen škoda, aby byla Wileyho nepřekonatelná flow ve stínu jeho producentů, z toho důvodu, že Eskiboy vlastně ani nemá tolik prostoru přesvědčit nás o svých kvalitách?

Wiley se, stejně jako Roll Deep Crew na svém posledním LP "Return of the Big Money Sound", potýká s menším problémem. Nesoucí se na aktuálním zvuku electro hip hopu na tanečním parketu nepřináší vlastně nic nového. Věnuje se pouze čisté zábavě, neřeší rozhodně žádná vážnější témata a nějaké důležité sdělení na "See Clear Now" nehledejte, což je u rappera formátu Wileyho možná trochu škoda.

Finální produkt na tom ovšem není tak špatně, jak se může zdát z předchozích řádků. Když totiž zahodíte všechny předsudky o onom trendy zvuku a pustíte si "See Clear Now" z toho důvodu, že se chcete bavit, na své si přijdete jako málokdy. Když vynechám již provařené "Wearing My Rolex" (ano, fakt už mě tenhle track hrozně otravuje), "Summertime" nebo "See Clear Now" s Kanem a Scorcherem, tradiční popovka "Money In My Pocket" Vás jistě bude bavit, stejně jako "Turn It Up", která zní jako zmixovaní Duft Punk a ABBA.

Když si odmyslíte chvilkovou lacinnost daných podkladů a občas dost triviální Wileyho rýmy, tak si jistě uvědomíte, že když se na "See Clear Now" budete dívat s odlehčeným dojmem, velmi rychle zjistíte, že je to deska zábavná a kterou si jistě rádi poslechnete v klubu a jsem si jistý, že klidnými Vás jistě nenechá.

Tracklist:
1. Ryder Intro
2. Wearing My Rolex
3. I Ned to Be
4. Summertime
5. See Clear Now ft. Kano a Scorcher
6. Cash In My Pocket ft. Daniel Merriweather
7. 5am ft. Scorcher
8. Step by Step ft. Hot Chip
9. Turn It Up
10. Can´t Stop Thinking
11. I Am the Sea

Reklamy
Share

Napsat komentář